La Romeria de les Canyes, tradició i cultura
Publicat el 19/02/2024
Com cada any, el primer diumenge de les Festes de la Magdalena, Castelló celebra la seua tradicional “Romeria de les Canyes”. Acte que congrega a milers de castellonencs per a pujar a l'ermita de la Magdalena i rememorar els orígens de la ciutat.
La “Romeria de les Canyes” comença a les 6:30 del matí amb el volteig de la campana Vicent i seguida d'una “despertà” que convoca als romers a unir-se a la festivitat del dia. Tots acudeixen al Mercat Central, punt de trobada en el qual es fa lliurament de la tradicional canya amb la cinta. A continuació, a les 8.00 del matí, se celebra la “Missa de Romers” a la Cocatedral i només acabar, comença l'esperada “Romeria de les Canyes”.
La primera parada es fa en arribar a l'ermita de “Sant Roc de Cant”. Descans per a degustar l'esmorzar típic d'aquesta festa: la tradicional “Figa” (bunyols farcits de figues i un glopet de mistela), l'arrelat entrepà de truita de faves i el clàssic “Ximo” (entrepà farcit de samfaina). En aquesta parada, els romers solen accedir a l’Ermitori per a poder fer sonar la campana.
En acabar el descans, el camí contínua cap a l'ermita de la Magdalena, al “Castell Vell”, on estava situada l'antiga Ciutat de Castelló. Allí es dispara una “Mascletà” anunciant l'arribada dels romers i s'inicia el repartiment dels emblemàtics rotllos. La “Romeria de les Canyes” acaba amb una paella multitudinària per a tots els assistents.
La Magdalena són les festes fundacionals de la ciutat de Castelló de la Plana, declarada d'Interés Turístic Internacional. Els seus actes més importants són el “Pregó”, “la Romeria de les Canyes”, la “Desfilada de Gaiates” i “L’Encesa de Gaiates”, l'ofrena a la “Mare de Déu del Lledó” i el “Magdalena Vítol”, que posa punt final a les festes.