El Sant Calze: Història de la Relíquia que Descansa en València
Publicat el 28/05/2021
L'emocionant història del Sant Calze des dels seus orígens fins al seu lloc de descans en la Catedral de València. Descobreix-la!
El Sant Calze és la relíquia més admirada, desitjada i anhelada del cristianisme. El fervor que ha girat entorn d'ell al llarg dels segles no és per a menys, fins al punt de crear-se la denominada Ruta del Grial arran del batejat Camí Reial en l'Edat mitjana, la qual passa per 18 municipis de la Comunitat Valenciana. Quan parlem del Sant Calze ens estem referint a la copa amb la qual Jesucrist va celebrar l'Últim Sopar. La Catedral de València és el lloc privilegiat que guarda i protegeix aquesta relíquia.
Al voltant d'aquest tresor de valor incalculable gira una sèrie d'emocionants històries documentades i de llegendes misterioses i fascinants. Ens acompanyes per a conéixer-les?
Històries i llegendes entorn del Sant Calze
Si ens remuntem als seus orígens, ens porten fins a l'Últim Sopar, la cerimònia en la qual Jesús de Natzaret va dir les seues últimes paraules als dotze apòstols, celebrant l'eucaristia amb la copa sagrada. Aquest seria l'únic objecte que es conserva d’eixe moment i que, més de 2000 anys després, continua sent tan respectat per tots els cristians.
250 anys més tard, el Papa Sixt II encarrega al seu diaca Lorenzo de Roma, d'origen aragonés, l'administració dels tresors de l'Església, entre els quals estava la copa de Jesucrist. Després de la cruel persecució dels cristians a Roma, Sant Llorenç entrega algunes d'aquestes relíquies i és així com el Sant Calze arriba fins a Osca.
Les fonts literàries també donen compte de l'existència del Sant Calze, com és “Perceval o el cuento del Grial”, de Chrétien de Troyes. L'escriptor d'aquesta novel·la encunya, per primera vegada, el terme “greal” en el títol i en les narracions de les diferents escenes. Un altre escriptor que adquireix gran rellevància és Wolfram von Eschenbach. Aquest poeta alemany va escriure “Parzival” per a narrar les aventures de Perceval, cavaller de la Taula Redona i de la cort del Rei Arturo, en la seua cerca del Sant Calze.
La Corona d'Aragó marca un abans i un després en la història del Sant Calze. L'any 1399, Martí I d'Aragó, l'Humà, va demandar la relíquia del Calze arribat d'Orient, de l'Últim Sopar de Jesús, per a conservar-la en el seu palau de l’Aljafería de Saragossa. Tant Martí I com els seus antecessors són coneguts per ser col·leccionistes de grans relíquies del cristianisme, a causa de la seua gran devoció religiosa. El seu pare i ell, al llarg dels seus regnats, havien aconseguit recol·lectar espines de la corona de Crist, la túnica que hauria portat posada, fragments de fusta de la Vera Cruz, l'esponja que suposadament va netejar la sang de Crist durant la crucifixió, una relíquia amb sang de Jesús i la més venerada, el Sant Calze.
Però l'arribada de la relíquia a València no es produeix fins a 1424. Després d'haver-se desplaçat d'Aragó a Barcelona, el rei Alfons V d'Aragó, el Magnànim, decideix traslladar-lo al seu palau de la ciutat. Encara que, en un primer moment, es va depositar en la Capella de Santa Catalina del Palau del Real de València, posteriorment va ser entregada a la Catedral com a aval d'un préstec del rei.
Durant la Guerra Civil, davant el temor als saquejos, es procedeix a amagar el Sant Calze en domicilis particulars i, més tard, a Carlet per a posar-lo fora de perill. A la fi de març de 1939, la Junta Recuperadora del Tresor Artístic Nacional retorna el calze de manera oficial a la Catedral de València, fins al dia de hui.
El Sant Calze, icona de la fe cristiana, ha sigut reconegut i validat per quatre papes com la copa de l'últim sopar. Diversos actes protagonitzats pels papes Joan XXIII, Joan Pau II, Benet XVI i Francisco han sigut clau en aquesta validació.
Un interessant i emocionant recorregut carregat d'històries i llegendes fins a arribar al lloc que custodia el Sant Calzel t'espera a la Comunitat Valenciana. Endinsa't en la Ruta del Grial, un camí de fervor i devoció per a poder contemplar de prop el símbol del cristianisme.