Turisme científic: astroturisme a la Comunitat Valenciana
Publicat el 02/10/2020
Deixa't captivar per la immensitat de l'univers i descobreix tot el que el turisme científic pot aportar-te. T'assegurem que no et deixarà indiferent.
Existeixen moltes maneres de descobrir un lloc. A través de la seua gastronomia, de la seua història, de la seua cultura, de la seua naturalesa o de les seues estreles. Per increïble que semble, una de les millors maneres d'aprendre i adquirir cultura és viatjant. I com sabem que eres tot un aventurer, hui volem proposar-te un nou concepte de turisme. Descobreix-lo!
En els últims anys, el turisme científic ha passat a ser un dels més demandats pels viatgers, ja que permet conéixer moltes facetes del lloc que es visita. Es tracta d'una modalitat de turisme sostenible que es basa en l'adquisició i en la divulgació del coneixement científic i que també pot entendre's com turisme cultural o turisme d'experiències.
Així és com naix l’astroturisme, una activitat enfocada a l'observació de les estreles des de llocs concrets, municipis xicotets i, normalment, poc poblats, ja que són els únics capaços d'allunyar-se de la pol·lució i de contaminació lumínica i acústica.
Astroturisme a la Comunitat Valenciana
Un dels llocs idonis per a practicar aquest tipus de turisme és la Comunitat Valenciana. I no només ho diem nosaltres, sinó que la Fundació Starlight, que s'encarrega de la protecció del cel estrellat i de la difusió de l'astronomia, ha reconegut el potencial que tenen diferents territoris de la Comunitat Valenciana.
Alpuente, Aras de los Olmos, La Yesa i Titaguas formen part de la Reserva Starlight de Gúdar-Javalambre, raó per la qual s'han convertit en municipis amb gran valor afegit per als amants de l'astronomia.
Pero no només podem practicar astroturisme en aquests municipis, vos recomanem que també descobriu la bellesa del cel de Culla, de Morella, de la zona dels Ports o del Desert de les Palmes.
De llarg a llarg de la Comunitat Valenciana existeixen diferents allotjaments preparats per als turistes que desitgen gaudir de les estreles. Compten amb un espai reservat per a l'observació, telescopis o, fins i tot, activitats nocturnes orientades a gaudir del nostre patrimoni celeste. Sens dubte, també es tracta d'una bona notícia per als amants de les zones d'interior, ja que són llocs idonis per a gaudir del “turisme de les estreles”.
D'aquesta manera, l’astroturisme actua com a factor dinamitzador del territori i ens convida a gaudir d'altres aspectes interessants com les seues rutes senderistes, la seua gastronomia, la seua història o la seua cultura.
Et donem la benvinguda a l’astroturisme i et convidem que ho descobrisques, ho visques i ho sentes a la Comunitat Valenciana. Serà una nova experiència que t'enriquirà, et farà apreciar la immensitat de la nostra galàxia i t'acostarà a l'univers.
Altres formes de practicar turisme científic
La Comunitat Valenciana promou el turisme científic a través de diferents organitzacions i projectes. En cadascuna de les seues províncies trobem exemples com l’Hemisfèric o el Museu Príncipe Felipe de València, on l'única cosa que està prohibit és no tocar, el Planetari de Castelló de la Plana, el lloc on descobrir l'espai des de xicotets, o l'emblemàtic Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura (MUDIC).