Turisme creatiu a la Comunitat Valenciana: així pots gaudir-lo
Publicat el 09/09/2020
Coneixes el turisme taronja? T'expliquem què és i et convidem a gaudir-lo a la Comunitat Valenciana. Acompanya'ns!
Volem que descobrisques una nova manera de viatjar, una gran oportunitat d'aprendre i, sobretot, una manera diferent de gaudir. El turisme creatiu és un nou concepte en el qual la cultura de cada destinació es converteix en la protagonista del viatge. D'aquesta manera, els viatgers són capaços d'entendre la cultura local, arribant a formar-ne part.
I és que no tenim dubte que la millor manera de conéixer un lloc és endinsant-se en la seua cultura i participant de manera activa en les activitats artístiques i creatives de la seua gent. Això mateix és el que ens proposa el turisme creatiu, també conegut com “turisme taronja”.
Es tracta d'un concepte creat l'any 2000 per Crispin Raymond i Greg Richards. Ells mateixos el van definir com un turisme que “ofereix als visitants l'oportunitat de desenvolupar el seu potencial creatiu a través de la participació activa en activitats i experiències d'aprenentatge, que són característiques de la destinació a la qual viatgen”.
Existeixen diferents maneres de gaudir i d'aprofitar d’aquest tipus de turisme, ja que els viatgers volen anar molt més enllà dels tradicionals tours i prefereixen compartir experiències més enllà de les seues fronteres. A més, és una gran manera de crear cohesió entre diferents comunitats i afavorir la preservació i la transmissió del patrimoni immaterial i de les tradicions.
La Comunitat Valenciana, una destinació creativa
La Comunitat Valenciana es la destinació perfecta per a descobrir cadascuna de les ciutats creatives que existeixen, ja que és un territori que aposta fermament per l'economia taronja com a model de turisme sostenible i de desenvolupament tant cultural com local.
Bona prova d'això és, sens dubte, el municipi valencià de Llíria, declarat Ciutat Creativa de la Música per la Unesco el 2019. Es tracta del segon municipi de tota Espanya a rebre aquesta distinció internacional, després de Sevilla. I no ens estranya, ja que és un lloc on es manté viu l'històric patrimoni musical i compta amb una gran capacitat per a generar excel·lents professionals amb gran projecció internacional.
Dénia és una altra de les ciutats que també ha rebut el reconeixement de Ciutat Creativa per part de la UNESCO. En aquest cas, la gastronomia de Dénia ha sigut la protagonista, ja que és capaç de fusionar en cadascun dels seus plats els productes de la mar i de l'horta, oferint com a resultat un clar exponent de varietat i exquisidesa.
En aquesta línia, la UNESCO va crear en 2004 una “Xarxa de Ciutats Creatives” per a promoure la cooperació entre les ciutats que assumeixen la creativitat com un factor clau per al seu desenvolupament urbà i per a la seua sostenibilitat.
Et convidem a reinventar el turisme i a redescobrir cadascuna de les nostres ciutats, pobles i territoris. Estem segurs que serà una experiència tan única com enriquidora.