La ceràmica valenciana, un viatge per la nostra tradició artesanal
Publicat el 30/09/2021
La ceràmica valenciana és, a més de tradició i expressió artística, un autèntic motor econòmic. Et contem la seua història i tracem un recorregut que et permeta planejar escapades temàtiques en les quals delectar-te amb la bellesa i la qualitat d'aquesta artesania. Ens acompanyes?
La ceràmica valenciana gaudeix de fama internacional des de molt de temps arrere, i s'ha convertit en un sector, el del taulell ceràmic, responsable en gran manera del nostre èxit exportador. Vos fem un recorregut per la història de la ceràmica valenciana i vos parlem de les quatre localitats clau a visitar si voleu conéixer de prop aquest autèntic art: L'Alcora, Manises, Paterna i Onda.
Història de la ceràmica valenciana
Les troballes arqueològiques de ceràmica valenciana antiga es remunten fins a 7.000 anys arrere i al llarg de tot el seu territori. El seu desenvolupament en el Neolític va permetre que els primitius ceramistes valencians fabricaren solucions que permetien conservar aigua i aliments en bon estat, la qual cosa es traduïa en millors condicions de vida i, per tant, de desenvolupament.
Per a parlar del moment en què la ceràmica valenciana realment va enlairar, avancem fins al s. XVIII, moment en què la ceràmica de L'Alcora va començar a enlairar amb la creació de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana de L'Alcora per part del Comte d'Aranda. A través de les tècniques i dissenys desenvolupats en aquesta institució, es va revolucionar la manera en què es fabricava fins al moment la ceràmica.
Des d'allí, l'activitat fabril es va estendre a altres municipis com Onda, Ribesalbes, Vilafamés i després a Manises, on en els s. XIX i XX es va viure, com en la resta de municipis taulellers, del creixement que van experimentar les ciutats en aquesta època. Això va requerir de la fabricació massiva de taulells de ceràmica valenciana.
D'altra banda, la ceràmica seguia vinculada a les arts, ja que en aquell moment es cuidava, a més de la qualitat, el disseny. I els ceramistes valencians eren capaços de convertir en autèntiques obres d'art les peces ceràmiques. Hui dia pots visitar a la ciutat de València el Museu Nacional de la Ceràmica en el magnífic edifici del Palau del Marqués de Dos Aigües.
Ceràmica de L’Alcora
La ceràmica antiga de L'Alcora es pot classificar en tres fases o èpoques que coincideixen amb els diferents canvis o corrents adoptades per la Reial Fàbrica. La primera va comptar amb el treball de mestres francesos que van portar el disseny de les peces que més fama tenien en aquell moment, i que van ser els responsables d'introduir l'art barroc en la producció ceràmica de L'Alcora.
En la segona època es va aconseguir augmentar la productivitat i es va continuar experimentant amb diferents tècniques, i són molt representatius els plats amb reproduccions molt naturalistes d'animals i aliments. La tercera època es va centrar en la producció de la pisa, més rendible, i es va començar a utilitzar la decoració calcogràfica. Una bona oportunitat de conéixer millor la seua història i productes és visitar el seu Museu de la Ceràmica de L’Alcora.
Ceràmica de Manises
La ceràmica valenciana de Manises òbviament té també orígens molt remots, i d'entre les seues diferents peces destaquen especialment aquelles decorades amb la tècnica del reflex metàl·lic (de tradició hispà-morisca). Quan la producció va haver d'adaptar-se a una demanda creixent, a Manises a més es van adoptar altres tècniques com la policromia i, sobretot, l'ús del blau que hui tots associem amb aquesta localitat.
Hui dia aquesta destinació segueix vinculada a aquesta artesania i prova d'això és la cura que han posat en les instal·lacions del Museu de Ceràmica de Manises, o la celebració de la Festa de la Ceràmica en el mes de juliol.
Ceràmica de Paterna
La ceràmica valenciana i els socarrats ens traslladen de manera automàtica a Paterna, on s'elaboren aquestes peces de ceràmica gruixuda decorades en tons negres i rojos que reprodueixen escenes domèstiques, arts i oficis i tot tipus de dissenys, també moderns.
El Museu Municipal de Ceràmica de Paterna és un altre lloc interessant a visitar si sents curiositat per la història de la ceràmica valenciana. Compta amb peces tant medievals com modernes i mostres de tècniques com la de l'esmentat socarrat, rodell o la coneguda “obra aspra”.
Ceràmica d’Onda
L'última parada en el nostre recorregut per la ceràmica valenciana ens porta a Onda, on de la tradició més orientada a la decoració o l'art sacre del s. XVIII es passa, en el s. XIX, a una major producció taulellera, provocada pel creixement de les urbs. En l'actualitat continua sent un node tauleller de rellevància internacional. El seu Museu del Taulell Manolo Safont conté més de 80.000 objectes exposats relacionats amb la ceràmica.
T'animes a completar una ruta per aquestes quatre localitats representatives de la ceràmica valenciana i visitar els seus museus? Comença a planejar el recorregut!