La ciutat de Xàtiva, capital de la Costera, s'estén als peus del seu imponent castell, escenari i testimoniatge de la seua rellevància a la Comunitat Valenciana al llarg de la història. Va ser un territori clau en l'època musulmana i, fins i tot, va arribar a ser la segona ciutat del Regne de València. Tant és així que, durant la Guerra de Successió, en la batalla d'Almansa, un incendi va arrasar la ciutat per orde de Felip V, el primer rei Borbó. A partir d'eixe moment, els xativins, també coneguts com “els socarrats”, van retornar al rei la seua gesta penjant el seu quadre a l'inrevés al Museu de l’Almodí.
Moltes han sigut les batalles que ha viscut al llarg de la història. No obstant això, el castell de Xàtiva continua sent tot un emblema de la ciutat. Situat a 389 metres d'altura i enclavat en un lloc molt estratègic, aquesta fortificació es divideix en castell Menor i castell Major, i el seu conjunt està declarat Bé d'Interés Cultural (BIC).
Des del mateix castell descendeixen les muralles que, antigament, abraçaven la Xàtiva antiga. I és que, malgrat les seues arrels ibèriques i romanes, la major part de les muralles i de les torres conservades a la ciutat són d'origen islàmic o gòtic.
Endinsa't en el seu enigmàtic interior i descobreix el seu sorprenent pati d'armes o la seua entrada principal, la porta ferrissa. Per la seua part, el castell Menor es troba assentat sobre l'escarpada paret de la Penya Roja i orientat cap a llevant, per la qual cosa presenta una preciosa i única panoràmica de la vall de Bixquert.
Vos donem la benvinguda a un dels castells més importants i bonics de la Comunitat Valenciana i vos proposem que vos deixeu portar per la vostra imaginació per a viatjar i reviure històries a través de la imponent ciutat de Xàtiva.