Si parlem de Xixona, segur que et ve a la ment este deliciós dolç, el torró. Però des de quan existeix? Hi ha molts documents que demostrarien que el torró ja existia en el segle XVI en la vila de Sexona, l'actual Xixona, i van ser els àrabs els qui van introduir estes postres.
Sobre la història de Xixona i el torró se sap que, en la dècada dels 40, amb la industrialització de la seua producció, va arribar a substituir l'agricultura com a motor de l'economia d'este lloc. Els dolços de Xixona són una delícia que s'exporta a tota Espanya.
El torró és un bé molt apreciat a Xixona i està elaborat a base de sucre, mel, clara d'ou i ametles. És molt típic per Nadal, però cal reconéixer que es pot consumir durant tot l'any i de diferents formes. Per exemple, un gelat. Com un dolç tan típic es va convertir en gelat?
El torró de Xixona era un producte molt estacional, per això, una gran quantitat de xixonencs es van dedicar a elaborar de manera artesanal este gelat fins que, a poc a poc, es va industrialitzar i van aconseguir desvincular-lo d’una única època de l’any. Una boníssima idea, no? A més, este producte és molt nutritiu i ric en glúcids, greixos vegetals, proteïnes, calci i fibra.
Ara passem al que importa. Puc fer torró a casa? La resposta és sí. Des de Xixona han facilitat esta recepta tan dolça perquè intentes elaborar estes postres i sorprendre a tota la família i amics. Ens posem a la feina?
Primer cal preparar els productes: 250 g d'ametles torrades sense sal i moltes, 150 g de sucre, 75 g de mel, mitja cullerada de canella, pell de llima i una clara d'ou.
Una vegada tenim els ingredients preparats, torrem les ametles en una paella, però sense passar-nos, per a després moldre-les bé. També podem posar les ametles crues en una safata i torrar-les uns cinc minuts en el forn a 180 graus. Una vegada es torren, les traiem i les deixem refredar. Seguim amb el següent pas: col·locarem les ametles torrades en una batedora per a triturar-les.
Quan ja hem completat estos passos, agafem una casserola i mesclem la mel i el sucre. Ho calfem una mica perquè es dissolga el sucre bé i es caramel·litze. Apartem la casserola del foc, afegim la clara d'ou i ho mesclem tot bé.
A esta mescla li afegim l'ametla molta, la pell de llima ratllada i la mitja cullerada de canella. Si ho fem bé, ens quedarà la massa blana típica del torró de Xixona. Cal tindre en compte que, per a aconseguir eixa textura, cal sotmetre-ho a un procés de triturat en el qual l'ametla va perdent part del seu oli abans de passar a ablanir la massa perquè quede homogènia.
Ja queda menys per a acabar la recepta. Ara hem d'untar d'oli el motle per al torró perquè no es pegue i posar la mescla que teníem preparada. Allisem la superfície, ho esclafem perquè quede ben compacte i ho guardem en la nevera durant unes hores. Ara ja estàs llest per a gaudir d'estes meravelloses postres de la Comunitat Valenciana. T'animes a intentar-ho?