Acueducto de Peña Cortada
Galeria Multimèdia
Galeria Multimèdia
- Barranco del Gato
- Domeño, Tuéjar, Calles, Chelva
- informació de contacte
- 96 210 03 56
- Accedir a la web
Els municipis de Tuéjar, Calles, Chelva i Domeño tenen alguna cosa en comú, l'Aqüeducte de Penya Cortada, declarat Bé d'Interés Cultural. Aquest aqüeducte transportava aigua des de l'assut o naixement del riu Tuéjar, encara que es desconeix hui dia on arribava l'aigua.
Què sabem sobre la seua arquitectura? Aquest aqüeducte va ser construït pels romans en el segle I d.C. per a salvar el barranc de la Cova del Gat. Es va alçar a 33 metres d'altura i amb una longitud de 36 metres. Està format per tres arcs sobre pilars escalonats i construït amb blocs de pedra tallats a esquadra, el que es coneixia com la tècnica romana del opus quadratum.
Quant al seu nom, Penya Cortada, ve per l'impressionant tall vertical que té aquesta penya. Un motiu imprescindible per a visitar aquest aqüeducte són les seues rutes senderistes i la possibilitat de conéixer els pobles que l'envolten. Un dels llocs per a començar la ruta de l'Aqüeducte Romà de Penya Cortada és des de Chelva, un dels pobles més bonics de València i que es troba enmig de la naturalesa. Aquesta ruta és molt fàcil i sense dificultat, perquè puguen fer-la des dels més xicotets fins als més majors i se sorprenguen per la seua arquitectura i la naturalesa del voltant. La ruta està senyalitzada perquè no hi haja pèrdua.
A més de la ruta, els elements més espectaculars de la zona són el Pont de la Rambla d'Alcotas, el del Barranc del Gat i la Penya Cortada en el terme de Calles, un impressionant tall vertical seguit d'una galeria tallada en la roca.