Galeria Multimèdia

La festa de Sant Antoni del Porquet de la Font d'en Carròs arranca en el segle XVI en el barri que hui es coneix com el de l'Ermita de Sant Antoni, antic raval ubicat fora de les muralles de la població, habitat en la seua gran majoria per moros i moriscos. Avui ve a celebrar-se de forma anual, el cap de setmana posterior al 17 de gener, dia del sant al qual obeeix el seu nom.

Els actes preparatoris de la festa comencen la setmana anterior a la celebració amb actes litúrgics que es duen a terme en la parròquia del poble i que oficia el rector. Aleshores, es du a terme un tríduum a l'Ermita de Sant Antoni en honor al sant que dóna nom a la nostra festa.

Arribat el cap de setmana de celebració, la nit del dissabte, s'encén la tradicional foguera de Sant Antoni, feta amb llenya arreplegada pels mateixos festers de Sant Antoni. Una vegada botada la foguera, se celebra un sopar popular.

L'endemà, diumenge, té lloc la benedicció per part del rector dels animals i panbenets fets i repartits pels festers després de la solemne missa en honor a Sant Antoni en la plaça de l'Ermita.

Al marge dels actes solemnes se celebren també altres actes. En primer lloc, el mercat medieval en la contornada de l'Ermita de Sant Antoni, obert al públic tot el dissabte i el diumenge. En ell es representen oficis tradicionals com ara la terrisseria, l'espart, el vidre, l'orfebreria i es realitzen activitats destinades a totes les edats com a jocs tradicionals i tallers.

Al voltant del mercat medieval s'instal·la el tradicional porrat. Antigament, el porrat consistia en unes parades on es venien llaminadures, torrons, peladilles, arrop i talladetes, etc. La tradició de muntar aquestes parades al voltant de les festivitats religioses ha perdurat en el temps.

Un altre dels actes importants és la Trobada de Boixets que ja porta diversos anys celebrant-se eixe mateix diumenge. A ell acudeixen boixeteres vingudes de municipis de la Comunitat Valenciana i també de la resta de Comunitats d'Espanya. Eixa trobada culmina amb un dinar popular de putxero.

És un element històric que ha reunit a diversos pobles de la Safor a formar, des de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, l’anomenada Ruta dels Porrats. Aquesta ruta va adquirint cada vegada més importància pel seu aspecte cultural, lúdic i turístic.

També és digne de mencionar que aquesta festivitat està declarada d’Interés Turístic Local des de l’any 2008.

Més informació
Horari

Aquesta festa es celebra l'últim cap de setmana de gener

Data d'inici

24/01/2025

Data finalització

26/01/2025

Tipus d'interès

Interés turístic local