ESGLÈSIA PARROQUIAL DE SANT ANTONÍ MÀRTIR
Galeria Multimèdia
Galeria Multimèdia
- Pujada del Crist de l'Empar , 14
- Font d'En Carròs, la
- 46717
- informació de contacte
- 962833338
- Accedir a la web
En la part més elevada del poble, sobre la roca viva de la muntanya i sobre una anterior mesquita àrab, va ser construïda l'església l'any 1329, d'estil gòtic i dedicada a Sant Antoní Màrtir.
Per a la seua construcció es van utilitzar rajoles de teules d'origen musulmà.
En els segles XVII i XVIII, aquesta església va tenir el seu primer eixamplament, es van obrir els murs laterals llavors, i es van construir capelles laterals d'estil renaixentista amb les respectives cúpules. Com s'ha esmentat abans, en l'església estan dipositats els dos gots sepulcrals del segle XIV que pertanyen a la família Carròs (senyors de la Baronia de Rebollet), que en el 1747, un veí del municipi va trobar casualment entre les ruïnes del Castell de Rebollet. El sepulcre de Francesc Carros I († 1343 a Cerdanya) al costat esquerre i el de Francesc Carròs II, el seu fill, en el costat dret. Els sepulcres, gravats amb inscripcions i escuts de la família, van ser dipositats en l'església per ordre de la duquessa de Gandia.
Finalment, l'any 1792, es va alçar la torre del campanar. Aquesta, és un element que defineix i referencia el perfil de la població per ser una estructura vertical que està situada en el punt més alt de la població i que es pot apreciar des de la llunyania. És de planta quadrada, amb una base de 5,25 metres i una altura de 45 metres.
L'any 1890, es va realitzar una reforma, que va consistir en l'enderrocament de la casa abadia, per a la construcció de la Capella del Santíssim Crist de l'Empar; si bé, amb aquesta reforma va perdre tot el seu primitiu aire gòtic antic. També es va traslladar la Capella de la Verge del Remei i els sepulcres al lloc actual.
Originalment, en aquesta espaiosa capella, dedicada a la nostra Senyora del Remei, va ser dipositada una imatge baixada del castell (desapareguda en la guerra civil). Aquesta capella ocupava el lloc que avui dia és la porta principal. Encara podem apreciar les riqueses de la cúpula barroca, en el sostre del cor actual, que adornava la capella de la patrona del poble.
En la Capella del Santíssim Crist de l'Empar, d'estil neoclàssic com imperava a la fi del segle XIX, existeixen unes pintures al fresc molt interessants en les petxines, obra de Remigi Soler (1930). A més, hi ha quatre llenços dels segles XVIII-XX. Presideix la Capella la imatge del Crist, realitzada l'any 1946 per l'escultor Valencià Josep Maria Ponsoda. És còpia de l'antiga talla cremada durant la guerra civil, que havia sigut regal de l'arquebisbe Joan de Ribera en compensació per la pèrdua de la imatge de La nostra Senyora de Rebollet i com a solució del conflicte de 1601. Recentment, ha estat restaurat per la Parròquia un llenç barroc dels Sants mèdics Cosme i Damià de la segona meitat del segle XVIII.
Destaquen, en els laterals de l'altar major, dues pintures datades en 1966 pel pintor local Rafael Fuster Insa. En el costat dret es troba el quadre de la Transfiguració del Senyor, i al costat esquerre el quadre de la Resurrecció del Senyor.
Finalment, l'any 1986, es van iniciar les obres consistents en el picat del lluït de les parets de la nau de l'església i es van traure a la llum els arcs apuntats de rajola massissos aparellats i les voltes de crucería gòtica que ara podem admirar. Aquestes obres van finalitzar l'any 1992.
No menys importants i necessàries van ser les obres de rehabilitació de la torre campanar realitzades entre els anys 2001-2002, i que consistien a consolidar l'estructura de l'edifici i a recuperar la decoració mural de l'exterior.